Ogłoszenie

Witamy serdecznie wszystkich gości odwiedzających nasze forum.

Traktuje ono w głównej mierze o Routerze WS 50, ale użytkownicy innych motorowerów o podobnej konstrukcji również są bardzo mile widziani.

GORĄCO ZAPRASZAM DO REJESTRACJI.

Panel

#1 26-08-2018 15:43:53

Routerowiec

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420925334.png

Zarejestrowany: 26-08-2018
Posty: 11
Punktów :   

Zmiana silnika z 50 na 125, nowicjusz prosi o pomoc

Witam Wszystkich

Od pół roku jestem posiadaczem Routera WS 50 i przyszedł czas na zmianę. Nie chce jednak kupować maszyny z większą pojemnością tylko przerobić obecną. Niestety w mechanice jestem totalnie zielony i dopiero się uczę. Co muszę kupić oprócz silnika 125cc aby osiągnąć jak najlepsze parametry przy możliwościach Routera? Planuje dokonać także pewnych zmian wizualnych, np wymienić zegary na takie jakie są w motocyklach 125. Jakie będą pasować? Z góry bardzo dziękuje za każdą radę.

Ostatnio edytowany przez Routerowiec (26-08-2018 15:44:19)

Offline

 

#2 27-08-2018 09:17:09

JOSEMORALES

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420928221.png

1237315
Skąd: Knurów
Zarejestrowany: 04-06-2016
Posty: 235
Punktów :   
Motocykl: Yamaha XJ600N
Pojemność: 600
Przebieg: 39000
Imię: Arek

Re: Zmiana silnika z 50 na 125, nowicjusz prosi o pomoc

Witaj, skupmy się na razie na silniku. W większości sprzedawane na allegro 125cc to tak naprawdę 110 które nie mają dobrej sławy ze względu na awaryjność, proponuję więc szukać u sprzedawców z dobrą renomą lub w https://sklep.pitbikemrf.pl/14-silniki# . Za zwyczaj silniki sprzedawane są w kompletach z gaźnikami itp. więc problem z doborem osprzętu odpada. Pozdrawiam Arek

Offline

 

#3 30-08-2018 23:50:24

Routerowiec

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420925334.png

Zarejestrowany: 26-08-2018
Posty: 11
Punktów :   

Re: Zmiana silnika z 50 na 125, nowicjusz prosi o pomoc

Dziękuje za odzew. Czy silnik 125 to największy jaki można zamontować w routerze? Na podanej stronie widze silnik 140. Ale nie wiem czy jest sens brać taki?

PS. Widziałem Twój temat z tuningiem Routera. Mega! Chce zrobić coś podobnego

Offline

 

#4 31-08-2018 21:49:02

JOSEMORALES

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420928221.png

1237315
Skąd: Knurów
Zarejestrowany: 04-06-2016
Posty: 235
Punktów :   
Motocykl: Yamaha XJ600N
Pojemność: 600
Przebieg: 39000
Imię: Arek

Re: Zmiana silnika z 50 na 125, nowicjusz prosi o pomoc

U mnie siedział 140cc z dolnym rozrusznikiem + gaźnik mikuni VM22 właśnie z MRF. A możesz wsadzić nawet 190cc poziome tylko to już mega kasa jak na tani motorower.

Offline

 

#5 03-09-2018 22:53:22

Kuaczozor

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420928027.png

Zarejestrowany: 14-06-2016
Posty: 195
Punktów :   
Motocykl: ROMET MOTORS HW50A
Pojemność: 155
Przebieg: 3k+

Re: Zmiana silnika z 50 na 125, nowicjusz prosi o pomoc

U mnie jest zamontowany Zongshen 155 z gaźnikiem mikuni vm22.
Podejrzewam, że 190 kolidowałby z przednim kołem, sądząc po tym jak wygląda to u mnie.

Offline

 

#6 05-09-2018 00:11:05

Routerowiec

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420925334.png

Zarejestrowany: 26-08-2018
Posty: 11
Punktów :   

Re: Zmiana silnika z 50 na 125, nowicjusz prosi o pomoc

Pany, a co sądzicie o tym silniku?

http://maxmoto.pl/silnik-do-motocykla-1 … 38385.html

Offline

 

#7 05-09-2018 13:37:56

Kuaczozor

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420928027.png

Zarejestrowany: 14-06-2016
Posty: 195
Punktów :   
Motocykl: ROMET MOTORS HW50A
Pojemność: 155
Przebieg: 3k+

Re: Zmiana silnika z 50 na 125, nowicjusz prosi o pomoc

A Ty nie masz przypadkiem poziomego silnika?
Przerobienie mocowań jest co prawda do zrobienia, ale trudno będzie Ci wtedy udawać, że to seryjna 50.


EDIT:
Aha, co do zegarów, to właściwie najważniejsze żebyś miał z motocykla o takiej samej średnicy koła przedniego, żeby prędkościomierz możliwie mało przekłamywał. Jeżeli montujesz też obrotomierz, sprawdź czy nie jest na linkę, wtedy będzie problem z instalacją. Poza tym chyba wszystko w miarę do ogarnięcia o ile nie boisz się przerabiania kostek i dorabiania mocowań.

Żeby było plug&play możesz wziąć z rometa k125, ale jeśli dobrze rozumiem chodzi Ci o jakąś zmianę wizualną, a nie tylko większy zakres prędkościomierza.

U mnie są zegary z Shineray XY150-17.

Ostatnio edytowany przez Kuaczozor (05-09-2018 13:41:22)

Offline

 

#8 05-09-2018 23:43:48

JOSEMORALES

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420928221.png

1237315
Skąd: Knurów
Zarejestrowany: 04-06-2016
Posty: 235
Punktów :   
Motocykl: Yamaha XJ600N
Pojemność: 600
Przebieg: 39000
Imię: Arek

Re: Zmiana silnika z 50 na 125, nowicjusz prosi o pomoc

Kuaczozor w k125 obrotek jest na linkę (jak w większości pionów) a poziome mają elektroniczny przecież i pinout także jest inny w kostkach.

Offline

 

#9 16-09-2018 14:26:52

Kuaczozor

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420928027.png

Zarejestrowany: 14-06-2016
Posty: 195
Punktów :   
Motocykl: ROMET MOTORS HW50A
Pojemność: 155
Przebieg: 3k+

Re: Zmiana silnika z 50 na 125, nowicjusz prosi o pomoc

A to sorry, myslalem, ze to samo.

Offline

 

#10 12-11-2018 23:11:14

Routerowiec

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420925334.png

Zarejestrowany: 26-08-2018
Posty: 11
Punktów :   

Re: Zmiana silnika z 50 na 125, nowicjusz prosi o pomoc

Dziękuje za aktywność Panowie. Poczytałem trochę, pooglądałem i martwi mnie fakt wibracji przy 120/140. Jak to z nimi jest? Da się je jakoś zniwelować? No i druga kwestia...zmiana silnika to zmiana także wielu innych części. Gaźnik, szersze opony...co jeszcze trzeba dokupić?

Offline

 

#11 Dzisiaj 17:23:41

JOSEMORALES

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420928221.png

1237315
Skąd: Knurów
Zarejestrowany: 04-06-2016
Posty: 235
Punktów :   
Motocykl: Yamaha XJ600N
Pojemność: 600
Przebieg: 39000
Imię: Arek

Re: Zmiana silnika z 50 na 125, nowicjusz prosi o pomoc

W silnikach 140 wibracje są znikome, ale jednak są. W jedno-cylindrowym silniku nie da się ich w pełni wyeliminować, to tyle o wibracjach. Przy zmianie silnika, na początek gaźnik i zadbać o to aby hamulce były sprawne.

Offline

 

stat4u stat4u

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.routerws50.pun.pl www.chcepsa.pl posokowiec bawarski materace janpol