Ogłoszenie

Witamy serdecznie wszystkich gości odwiedzających nasze forum.

Traktuje ono w głównej mierze o Routerze WS 50, ale użytkownicy innych motorowerów o podobnej konstrukcji również są bardzo mile widziani.

GORĄCO ZAPRASZAM DO REJESTRACJI.

Panel

#1 07-08-2015 14:57:50

michal16202

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420927451.png

Zarejestrowany: 24-04-2015
Posty: 83
Punktów :   
Motocykl: WS 50
Pojemność: 75
Przebieg: 9500
Wiek: 20
Imię: Michał

Tuning elektryki

Witam, przyszły mi halogeny dodatkowe 55W i istnieje ryzyko że jak odpalę je ta ładowanie będzie niedomagało. Przeczytałem na tym forum temat dotyczący prądnicy i jeśli dobrze rozumuje to mam się zaopatrzyć w te rzeczy: http://allegro.pl/iskrownik-cewki-4t-ro … 52131.html http://allegro.pl/magneto-4t-kolo-magne … 26116.html
Czy nie będzie jakiś problemów z montażem tego poza kostką w iskrowniku?

Mam od jakiegoś czasu świece irydową i dość wysokiej klasy fajkę i kabel WN, pora zabrać się za cewkę zapłonową. Jeśli kupie jakąś lepszą, tuningową da to coś, jeśli tak to jaką?

Kabel masowy, planuje jakiś zamontować lub dwa. Jeden koniec do cewki, to jasne a drugi gdzie? Do głowicy czy silnika? Taki może być? http://allegro.pl/przewod-kabel-elektry … 76173.html

Offline

 

#2 07-08-2015 19:32:19

 vxproplus

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420929722.png

Skąd: NSZ
Zarejestrowany: 03-10-2014
Posty: 499
Punktów :   12 
Motocykl: Router WS 50 MR'13
Pojemność: 107
Przebieg: 23500
Wiek: 23
Imię: Mateusz

Re: Tuning elektryki

Magneto też inne musi być (4 magnesy) bo nie będzie prądu w ogóle. Ten przewód masowy nie za tani i nie za cienki? Taki gruby przewód stosuje się tylko przy połączeniu akumulatora z rozrusznikiem w innym przypadku nie ma to przynajmniej ekonomicznego uzasadnienia. Taki przewód z oczkami można sobie zrobić za nie więcej niż połowę tego co kosztuje gotowy podany przez Ciebie w linku. Cewka zapłonowa nie szarpie po 100 A prądu żeby aż tak grubym przewodem ją podłączać a spadki napięcia na przewodach do niej nie są tak istotne.

Przewód masowy powinien być podłączony do śruby mocującej rozrusznik i do akumulatora, przy czym przewód powinien być jak najkrótszy.

Halogeny dodatkowe zasil od razu z akumulatora, przez bezpiecznik oczywiście, żeby nie obciążać instalacji w routerze. Żeby włączać halogeny np. z długimi razem zasil je przez przekaźnik, który wysterujesz przewodami podłączonymi do przewodów zasilających włókno długich w przedniej lampie.

Jeśli jednak będziesz chciał włączać je niezależnie znajdź plus po stacyjce (czarny przewód) do niego włącznik i z włącznika dalej podłącz na cewkę przekaźnika. Dzięki temu rozwiązaniu prąd na halogeny idzie najkrótszą drogą, nie pali się stacyjka przełączniki świateł ani żadne kostki i dobre jest to, że nikt nie włączy świateł jak nie przekręci kluczyka.

Offline

 

#3 07-08-2015 20:26:18

michal16202

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420927451.png

Zarejestrowany: 24-04-2015
Posty: 83
Punktów :   
Motocykl: WS 50
Pojemność: 75
Przebieg: 9500
Wiek: 20
Imię: Michał

Re: Tuning elektryki

Halogeny chciałem podpiąć pod instalacje zwykłych długich razem z przekaźnikiem i oddzielnym wyłącznikiem w razie czego żebym mógł odłączyć dodatkowe lampy i świecił by sam reflektor.

Ten przewód zrobić z jakiegoś grubszego przewodu czy styknie jedna żyła miedzianego kabla z odkurzacza?

Znalazłem magneto które według zdjęcia ma 4 magnesy i iskrownik na 8 cewek od tego samego sprzedawcy
http://allegro.pl/magneto-4t-kolo-magne … 10562.html http://allegro.pl/iskrownik-stator-stoj … 31555.html

Cewkę zapłonową jaką kupić żeby wycisnąć z motorka jeszcze więcej mocy?

Offline

 

#4 07-08-2015 22:17:16

 Tommy29

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1430599291.png

7598989
Skąd: Kalisz
Zarejestrowany: 12-04-2013
Posty: 1581
Punktów :   23 
Motocykl: Romet Router WS 50
Pojemność: 50/110 ccm
Przebieg: na 50 i 110 ccm ~29000 km
Wiek: 32
Imię: Tomasz

Re: Tuning elektryki

A te halogeny to takie tradycyjne halogeny czy może jakieś reflektory LEDowe? Ja może się aż tak bardzo nie znam, ale właśnie u siebie zrobiłem dodatkowe dwa reflektory dalekosiężne właśnie LEDowe. Łącznie mają 18W (dwa halogeny po 9W - w każdym po 3 diody) Mam podłączone do świateł postojowych, podobnie jak listwę LEDową robiącą za światło do jazdy dziennej. Światła i tak działają dopiero po przełączeniu włącznika na pozycję środkową, oraz mam do tego dodatkowy włącznik montowany na kierownicy, tak abym niezależnie mógł włączać i wyłączać światła. Wziąłem Ledy z tego względu że mają o wiele niższy pobór mocy niż tradycyjne halogeny.

Offline

 

#5 07-08-2015 22:53:47

michal16202

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420927451.png

Zarejestrowany: 24-04-2015
Posty: 83
Punktów :   
Motocykl: WS 50
Pojemność: 75
Przebieg: 9500
Wiek: 20
Imię: Michał

Re: Tuning elektryki

Są to dwie lampy po 55W, ledowej nie chcę mieć bo mam częste kontrole drogowe.

Offline

 

#6 08-08-2015 00:18:45

 Tommy29

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1430599291.png

7598989
Skąd: Kalisz
Zarejestrowany: 12-04-2013
Posty: 1581
Punktów :   23 
Motocykl: Romet Router WS 50
Pojemność: 50/110 ccm
Przebieg: na 50 i 110 ccm ~29000 km
Wiek: 32
Imię: Tomasz

Re: Tuning elektryki

No to powodzenia życzę z ładowaniem. Ale skoro masz częste kontrole to niech będą takie halogeny. Ja tam wolałem takie założyć u siebie. Ostatnią kontrolę to miałem jakieś 4 lata temu.

Offline

 

#7 08-08-2015 10:08:31

 vxproplus

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420929722.png

Skąd: NSZ
Zarejestrowany: 03-10-2014
Posty: 499
Punktów :   12 
Motocykl: Router WS 50 MR'13
Pojemność: 107
Przebieg: 23500
Wiek: 23
Imię: Mateusz

Re: Tuning elektryki

Powiem Ci szczerze, że nawet to 8-cewkowe uzwojenie może mieć kłopot z ładowaniem przy takim poborze prądu.

Od zmiany cewki nie przybędzie Ci mocy. Jakość iskry ma być wystarczająca do powstawania niezawodnego zapłonu. W tej sytuacji albo silnik pracuje albo nie lepiej albo gorzej nie będzie pracować.

Przewód od odkurzacza ma gdzieś 0,75mm^2 i prawdopodobnie cała instalacja routera jest wykonana na takich przewodach także jak najbardziej.

Jak chcesz zrobić tuninga, sporo zwiększyć niezawodność rozruchu to możesz zmienić przewody rozrusznika na grubsze i krótsze. W routerze przewód masowy jeszcze jakoś obleci, nie jest za długi, grubość wystarczająca ale przewód idący z akumulatora do przekaźnika i potem z przekaźnika na rozrusznik to nieporozumienie, nie dość, że jest dużo za długi to jeszcze cienki.

Offline

 

#8 08-08-2015 12:45:52

 Gost Rider

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420929041.png

Skąd: Mechowo
Zarejestrowany: 28-07-2011
Posty: 274
Punktów :   10 
Motocykl: Romet ZXT 125 SZERSZEŃ
Pojemność: 125 cm3
Przebieg: 1380km
Wiek: 36
Imię: Przemek

Re: Tuning elektryki

Miałem wcześniej Ogara 900 Racing z 2009 r i w nim zamontowany był 8 cewkowy iskrownik.Miałem zamontowane 2 żarówki BA20D 35W co daje razem 70W + z tyłu zwykłą żarówkę (5/21 W),jedynie pozycyjne były diodowe z przodu i z tyłu.Od momentu gdy go kupiłem przez ponad 3 lata nigdy niedoładowałem akumulatora,nigdy do niego nie zaglądałem nawet w siarczyste mrozy po -30 stał,pod chmurką i nic.Na koniec dodam że baterie miałem zwykła chińską.

Offline

 

#9 08-08-2015 13:01:38

michal16202

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420927451.png

Zarejestrowany: 24-04-2015
Posty: 83
Punktów :   
Motocykl: WS 50
Pojemność: 75
Przebieg: 9500
Wiek: 20
Imię: Michał

Re: Tuning elektryki

Nie no nie będę na tym jeździł cały czas a poza tym mam go zrobionego pod przyspieszenie więc cisnę na dość wysokich obrotach więc jakiejś tragedii nie będzie. Ja się o rozruch nie martwię bo zadziwiająco dobrze odpala, nawet bez ssania ale ten kabel z akumulatora wymienię. U siebie przewody z rozrusznika mam stosunkowo grube więc raczej je zostawię. Jak jeszcze elektrykę usprawnić? To magneto i iskrownik dobry? Na internecie można znaleźć cewki tuningowe zwiększające napięcie iskry prawie dwa razy, prawda czy tani chwyt marketingowy?

Ja mam do zasilenia 153W, więc chyba będzie trochę słabo. Ponad 50W będzie musiał jakoś udźwignąć akumulator.

Ostatnio edytowany przez michal16202 (08-08-2015 13:19:22)

Offline

 

#10 11-08-2015 01:25:12

michal16202

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420927451.png

Zarejestrowany: 24-04-2015
Posty: 83
Punktów :   
Motocykl: WS 50
Pojemność: 75
Przebieg: 9500
Wiek: 20
Imię: Michał

Re: Tuning elektryki

Dzwoniłem do mechanika i stwierdził że jest nie możliwe wymienienie magneta i iskrownika na inne bo są za duże. Powiedział też że wymiana iskrownika nic nie da, trzeba przerabiać elektrykę i regulator żeby wycisnąć z niego wszystko co się da.

Ostatnio edytowany przez michal16202 (11-08-2015 14:23:14)

Offline

 

#11 12-08-2015 20:43:55

Pilo

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420929041.png

Zarejestrowany: 05-08-2014
Posty: 256
Punktów :   
Przebieg: 14700

Re: Tuning elektryki

Zmień mechanika.

Offline

 

#12 12-08-2015 22:15:17

michal16202

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420927451.png

Zarejestrowany: 24-04-2015
Posty: 83
Punktów :   
Motocykl: WS 50
Pojemność: 75
Przebieg: 9500
Wiek: 20
Imię: Michał

Re: Tuning elektryki

No chyba tak zrobię ale pozostaje jedna kwestia, co mam kupić?

Offline

 

#13 07-09-2017 18:44:49

 Sviras666

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420927451.png

Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 07-11-2014
Posty: 85
Punktów :   
Motocykl: Router WS 50 2011
Pojemność: 72/110
Wiek: 30

Re: Tuning elektryki

Hey. Nie zakładając nowego tematu. Co myślicie o takich szperaczach x2 http://allegro.pl/show_item.php?item=4907814718 i czy trzeba do tego takie o to okablowanie http://allegro.pl/wlacznik-przekaznik-p … 81765.html czy na własną rękę podpinać po swojemu ? Z góry dzięki za odpowiedz pozdro...

Offline

 

#14 12-09-2017 11:09:42

 Sviras666

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420927451.png

Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 07-11-2014
Posty: 85
Punktów :   
Motocykl: Router WS 50 2011
Pojemność: 72/110
Wiek: 30

Re: Tuning elektryki

nikt nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie??????????

Offline

 

#15 12-09-2017 19:52:58

 Gost Rider

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420929041.png

Skąd: Mechowo
Zarejestrowany: 28-07-2011
Posty: 274
Punktów :   10 
Motocykl: Romet ZXT 125 SZERSZEŃ
Pojemność: 125 cm3
Przebieg: 1380km
Wiek: 36
Imię: Przemek

Re: Tuning elektryki

Montowałem takie lampy do swojego szerszenia i powiem że szkoda kasy lepiej założyć reflektor na H4.

Offline

 

stat4u stat4u

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.routerws50.pun.pl