Ogłoszenie

Witamy serdecznie wszystkich gości odwiedzających nasze forum.

Traktuje ono w głównej mierze o Routerze WS 50, ale użytkownicy innych motorowerów o podobnej konstrukcji również są bardzo mile widziani.

GORĄCO ZAPRASZAM DO REJESTRACJI.

Panel

#1 26-09-2011 11:43:58

szparag7

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420925334.png

Zarejestrowany: 26-09-2011
Posty: 14
Punktów :   

ma czy niema ws50

Mam ws50 który ponoć niema blokad (kupiony w romecie a nie tesco) więc dlaczego jadąc na 3 biegu moje obroty rosną do 10000 i około70km/g dalej nie katowałem a po zmianie biegu na 4 obroty spadają do około 6500 ob/m 60km/g czy jest to spowodowane jakąś blokadą nie jestem mechanikiem ale czytałem że w zetce 50 jest jakaś blokada na 4 biegu  może ktoś przerabiał ten temat i wstawił by jakąś poradę ewentualnie filmik lub jeżeli czuje się na siłach sam spróbuje to ustalić

Offline

 

#2 26-09-2011 18:17:44

 bulas

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420924317.png

Skąd: Dąbrowa Górnicza
Zarejestrowany: 02-09-2011
Posty: 20
Punktów :   
Motocykl: Motór

Re: ma czy niema ws50

jeżeli twoja maszyna leci na trójce 70km/h, to policz zęby na tylnej zębatce i na przedniej (tej na silniku, trzeba zdjąć dekielek) podaj jakie masz zębatki w standardzie przednia-12 zębów tylna-52, z tego co piszesz to wynika że z góry to by twój router poleciał jakieś >100. , jeżeli masz inne przełożenie (zębatki/łańcuch) to być może masz napęd od innego modelu np. zetka albo ogar 900, to już zaoszczędziłeś teraz tylko poprawa charakterystyki silnika i masz motocykl.

Offline

 

#3 26-09-2011 20:20:56

szparag7

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420925334.png

Zarejestrowany: 26-09-2011
Posty: 14
Punktów :   

Re: ma czy niema ws50

jutro jeszcze raz przejadę się na 3 i dokładnie napisze ile leci i przy jakich obrotach i ile ma zębów bo dzisiaj jechałem lekko z górki

Offline

 

#4 27-09-2011 09:04:53

szparag7

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420925334.png

Zarejestrowany: 26-09-2011
Posty: 14
Punktów :   

Re: ma czy niema ws50

przejechałem się dzisiaj na 3 biegu i 9,5ob/m prędkość 75km ,dobiłem do 10,500 ob/m prędkość 80 km  w drugą stronę dla porównania przy 9,5 ob/m miałem 70 km różnica 5km(wiatr lekko z przodu) ale to nie jest najważniejsze tylko gdy przełączyłem na 4 bieg obroty spadają mi do 6500 ob/m i motorek zwalnia jak bym miał jakąś blokadę na 4 biegu nie wiem jak to usunąć.Co do zębatek to ich liczba jest taka jak na opisie na ramie przód 13 a tył 45(ws50 router),zastanawiałem się nad zmianą modułu ale to myślę że wyrzucanie pieniędzy gdyż na wszystkich biegach oprócz 4 mogę dobić do 10000 ob/m a na 4 nie,dla mnie wygląda mi to na jakąś blokadę może ktoś miał taki problem i usuną go.W serwisie się pytałem to ponoć niema blokad myślę że ludzie tam pracujący nie mają po prostu pojęcia gdyż nie jeżdżą takimi motorkami  na co dzień a jazda testowa to nie jazda

Offline

 

#5 27-09-2011 23:28:39

 bulas

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420924317.png

Skąd: Dąbrowa Górnicza
Zarejestrowany: 02-09-2011
Posty: 20
Punktów :   
Motocykl: Motór

Re: ma czy niema ws50

z tego wynika że zestaw napędowy to masz napewno nie od routera ws 50 bo jak pisałem przód 12 zębów a tył 52 zęby, w twoim przypadku przełożenie wtórne jest tak wielkie że te 3 konie z pieca nie dają rady popchać fury na 4 biegu, jeżeli na siłę chcesz używać czwórki to jedźdo serwisu i powiedz żeby na gwarancji ci wymienili zestaw napędowy za darmo na taki jak inne routery mają bo motorek został źle złożony, ewentualnie zapytaj od jakiego rometa jest ten zestaw i podaj na forum, wielu się ucieszy z podpowiedzi.
Nawet jak poprawisz wylot spalin i dolot powietrza to ciężko ci będzie uzyskać moc z pięćdziesiątki potrzebną do jazdy z takim przełożeniem na łańcuchu ale się da, poprostu zdecyduj czego oczekujesz od swego rumaka.

Offline

 

#6 28-09-2011 19:34:24

szparag7

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420925334.png

Zarejestrowany: 26-09-2011
Posty: 14
Punktów :   

Re: ma czy niema ws50

myślę że powinieneś obejrzeć ten filmik zwróć uwagę przy schemacie na numer 9 i 10 tam podana jest liczba zębów na zębatce i to zgadza się z ilością moich zębatek jeżeli masz inaczej to może ktoś jeszcze wstawi inne zdjęcia to link
http://www.youtube.com/watch?v=nFI-m_SP-N0

Offline

 

#7 29-09-2011 23:24:31

 bulas

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420924317.png

Skąd: Dąbrowa Górnicza
Zarejestrowany: 02-09-2011
Posty: 20
Punktów :   
Motocykl: Motór

Re: ma czy niema ws50

ciekawe czy naklejka jest dedykowana dla WS50 bo taki kod się nie pojawia.
mam propozycję aby się ktoś wypowiedział w temacie mam nadzieję że ludziska czytają nowe posty na forum, proszę policzcie zęby w swoich maszynach, niech ktoś poda ile jest u niego.
pamiętajmy że router to nie jest romet, poprostu romet go sprzedaje a marka jest chinolska i mają w ofercie więcej modeli dlatego zakładam że wkradł się błąd w kompletowaniu twojego egzemlarza.
u mne jest 12/52 zębów (narazie) i jeździ jak u większości.

Offline

 

#8 30-09-2011 08:41:19

szparag7

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420925334.png

Zarejestrowany: 26-09-2011
Posty: 14
Punktów :   

Re: ma czy niema ws50

Dzwoniłem do serwisu ROMET Motors aby podali mi ilość ząbków i podali mi tą ilość którą mam podaną na schemacie,jedyna rada dla mnie jaką dostałem to zwiększenie pojemności.Są cylindry 80 cm z wybitą pojemnością 499cm.Zastanowię się nad tym ,a może ktoś przerabiał już taki cylinder i napisze jakie są zmiany?

Offline

 

#9 30-09-2011 19:06:35

 kamilw20

Użytkownik

9927659
Zarejestrowany: 28-07-2011
Posty: 0
Punktów :   
Motocykl: Router ws50

Re: ma czy niema ws50

u mnie zębatki mają 12 i 52 zębów

Offline

 

#10 01-10-2011 15:08:31

szparag7

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420925334.png

Zarejestrowany: 26-09-2011
Posty: 14
Punktów :   

Re: ma czy niema ws50

Po oglądałem zdjęcia na grafikach i zauważyłem że faktycznie są różne zębatki, różnice widać po wielkości są mniejsze i większe.Jaka jest różnica w jeździe czy na większej zębatce motorek można wyżej kręcić ja na mniejszej dochodzę (4 bieg)do 6,5 ob(na 3  dobiłem 10,5ob-80km/g).Jak włączę 4bieg nap.przy 4000 ob to motorek rozpędza się normalnie jak ma 6,5 ob jest koniec przyśpieszania a silnik mam wrażenie jak bym jechał na połowie gazu.

Offline

 

#11 08-11-2011 22:20:26

 bulas

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420924317.png

Skąd: Dąbrowa Górnicza
Zarejestrowany: 02-09-2011
Posty: 20
Punktów :   
Motocykl: Motór

Re: ma czy niema ws50

szparag7 napisał:

Dzwoniłem do serwisu ROMET Motors aby podali mi ilość ząbków i podali mi tą ilość którą mam podaną na schemacie,jedyna rada dla mnie jaką dostałem to zwiększenie pojemności.Są cylindry 80 cm z wybitą pojemnością 499cm.Zastanowię się nad tym ,a może ktoś przerabiał już taki cylinder i napisze jakie są zmiany?

jak widac nawet w serwisie pracuja goscie bez checi policzenia zebow, na zebatce oznaczonej T13 jest 12 zebow a na T45 jest 52 zeby , na naklejce podane sa typy zebatek a nie ilosc zebow na kazdej z nich, serwisowcy nie znaja wcale  maszyn jakie maja serwisowac, rzenada.

Offline

 

#12 12-11-2011 18:32:50

 bulas

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420924317.png

Skąd: Dąbrowa Górnicza
Zarejestrowany: 02-09-2011
Posty: 20
Punktów :   
Motocykl: Motór

Re: ma czy niema ws50

nic z tym nie zrobisz jedynie wiekszy silnik
ewentualnie inne zembatki ale max speed bedzie duzo mniejszy, np 30

Offline

 

#13 13-11-2011 12:09:25

szparag7

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420925334.png

Zarejestrowany: 26-09-2011
Posty: 14
Punktów :   

Re: ma czy niema ws50

mam pytanie czy ustawiał ktoś zawory i zapłon wiem że w polskich 126p jak były źle ustawione to maluch nie miał siły się więc może to jest przyczyna że na wyższych przełożeniach silnik niema mocy spotkałem się z opiniami że po przeglądach nieraz motorki są dużo wolniejsze niż przedtem więc może nieodpowiednio ustawione zawory mają na to wpływ

Offline

 

#14 23-11-2011 17:52:09

 jasiek555

http://www.routerws50.pun.pl/_fora/routerws50/gallery/717_1420924317.png

Skąd: rzeszów
Zarejestrowany: 13-11-2011
Posty: 29
Punktów :   
Motocykl: Romet Router ws 50

Re: ma czy niema ws50

na przeglądzie to raczej nie grzebią przy zaworach. ja byłem raz tylko, powiedziałem, żeby mi sprzęgło podciągneli. nic nie zrobili tylko pieniądze wzieli plus wymiana oleju. a co do zębatek to ja mam 13 na 45 i na 3 ponad 75, na 4 oczywiście nie daje rady. wymieniłem cylek na 72 z wieksza dyszą, stożek i coś z wydechem próbuje ( w końcu uda mi się zrobić tłumik na sportowo:) z nowym cylindrem jest mocniejszy to czuc jednak prędkośc raczej nie. Wiem że są dostępne ponad 80cmm, podobno lepiej chodzi, ale za późno się dowiedziałem. Mam zamiar z zębatką coś popróbowac, a tobie polecam ten  większy cylek (72 m to średnica 47mm, tak że szukaj z większą średnicą)

Offline

 

#15 05-04-2012 08:41:48

 kamilw20

Użytkownik

9927659
Zarejestrowany: 28-07-2011
Posty: 0
Punktów :   
Motocykl: Router ws50

Re: ma czy niema ws50

mi po 1500 ustawiali ale było prawie dobrze
a na pierwszym to mi wszystkie linki ponasmarowywali

Offline

 

stat4u stat4u

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
vivalang.pl tłumaczeń Warszawa podnośnik koszowy Poznań Etykiety z ekoskóry Katalog SEO